
Planering:
Jag ska genomföra en aktivitet på min VFU. Jag ska utifrån en saga koppla min aktivitet till teknik. Jag har valt att utgår från Boken ” Aja baja, Alfons Åberg” som är skriven av Gunilla Bergström, den första utgåvan kom redan 1973.
Jag har i denna aktivitet utgått från dessa två mål från Läroplanen.
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.” - Läroplanen för förskolan 98, (rev, 10) sid 10
"Förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik." - Läroplanen för förskolan 98, (rev, 10) sid 11
Jag tänkte börja med att läsa boken och samtala kring sagan och teknik. Vilken teknik vi kan hitta i boken och förklara för barnen vad teknik är egentligen.
När vi har läst och samtalat kring boken delar vi in oss i mindre grupper och så är tanken att vi ska försöka bygga Alfons helikopter, eller något annat som barnen själva vill av de material vi har att använda.
Syfte:
Syftet med denna aktivitet är att kunna planera och utföra en aktivitet som har med teknik att göra utifrån en barnbok. Vi vill också göra barnen medvetna om vad teknik är, då teknik är så mycket mer än bara tv, dator, ipad m.m.
Antal barn:
6 stycken åt gången, sammanlagt 12 barn.
Material:
Till denna aktivitet kommer vi använda oss av följande material,
Glasspinnar, kartong, mjölkförpackningar, färg, lim, kottar, pinnar, stenar, papper och pennor.
Om barnen vill dekorera sina byggen finns det även tillgång till glitter, paljetter och andra dekorationsmaterial.
Hade vi haft möjlighet och plats hade vi velat använda oss av plankor, hammare, spik, tumstock m.m. Alla de verktyg som Alfons använder till sin Helikopter.
Frågeställningar:
Hur kan jag som pedagog använda sagan för att bibehålla barnens intresse för teknik?
Vad finns det för resurser/it resurser att använda?
Hur kan jag använda befintlig it i mitt senare arbete kring teknik?
Genomförande:
Jag började med att berätta att vi skulle läsa boken om Alfons, sen ska vi prata lite och så berättade jag att vi ska göra en rolig aktivitet på slutet. Barnen lyssnade intensivt på boken, vissa hade läst denna bok tidigare och vissa hade läst Alfonsböcker tidigare. Alla barn i gruppen hade någon gång läst en Alfonsbok så redan innan jag började var de intresserade.
Jag frågade barnen om de visste vad teknik var. Någon svarade direkt: ” Min storebror säger att teknik är mobiltelefonen” sedan fortsatte barnen att rabbla upp saker som tv, dator, en ipad, ”sån där man lyssnar på musik i ” (en ipod).
Då målet var att bland annat göra barnen medvetna om vad teknik är har jag plockat fram ett citat från boken Teknikdidaktik i förskolan:
”Exempel på teknik i barnens omgivning, som också brukar vara förknippat med att ha roligt och därigenom ger positiva upplevelser av teknik, är cykeln, gungan, pulkan och elektriska, såväl som mekaniska leksaker. Dessa är exempel på artefakter, föremål som människan utvecklat för att uppfylla ett visst behov”. – Bjurulf, (2013) sid. 13-14
Jag frågade då barnen igen om de kunde komma på andra saker som är utvecklade för ett speciellt syfte. Barnen hade då lite svårt att komma på nya saker så jag frågade om barnen tyckte att en stol kunde vara teknik. Jag fick lite blandade svar men ett barn sa att ” jaaa, eller joo men så måste det vara, för vi måste… ha en stol att sitta på när vi äter”
Då var det lättare för de andra barnen att komma på fler saker, vi pratade mycket om den teknik vi använder vid matbordet. Som Tallriken, kniv och gaffel, glaset, bordet. Vi tittade runt lite i rummet och barnen kom fram till att soffan, det är faktiskt också teknik.
Vi hade en rolig och livlig diskussion om vad teknik var och det var roligt att se att barnen förstod att teknik faktiskt är väldigt mycket omkring oss och inte bara tvn och datorn hemma.
Tanken var att vi skulle dela in oss i två grupper men det var många sjuka så vi blev en grupp på 5 personer, jag ville jobba med en mindre grupp åt gången för att det skulle bli bättre arbetsyta för barnen och för att jag skulle kunna se varje barn och hinna prata lite med dem under tiden som de skapade. Jag förklarade för barnen att jag tänkte att vi kanske kunde försöka bygga Alfons helikopter som han bygger i boken, eller om barnen ville testa att bygga något helt annat fick de göra det.
Barnen började lite olika, någon visste direkt att hon skulle använda sig av pinnar, någon ville titta i boken först och se helikoptern, och en annan ville använda sig av kartong till en början.
Under hela tiden vi byggde hade barnen jätteroligt, de pratade om vart deras helikopter skulle flyga, vilka länder och vilka djur de skulle träffa på. Vi kom in på att man kan flyga flygplan till andra länder, vilket några barn hade gjort.
Barnen tyckte det var roligt att konstruera sina helikoptrar och de använde sig av olika material, jag trodde att om ett barn börjar med kartong kommer alla andra haka på och använda sig av samma material. Men alla barn hade en tydlig bild av vad de ville använda sig av.
Barnen visade hela tiden en förståelse av att de använder sig av teknik när de bygger helikoptern. Det var roligt att se och höra hur de pratade kring allt.
När barnen kände sig färdiga med konstruktionen fick de måla och dekorera dem om de ville.

Utvärdering:
Jag tycker att denna aktivitet var jätterolig att göra, upplägget att börja läsa och samtala kring boken för att sedan gå över och arbeta med praktiskt kring den tycker jag fungerade superbra i den här barngruppen.
Jag kände mig förberedd under hela aktiviteten, jag kände att det var jättebra att jag hade plockat med mig citat från boken som på ett enkelt sätt förklarade vad teknik var. Jag kände min mer trygg och kunde då lättare förklara för barnen.
Jag har pratat lite med barnen efter aktiviteten och de tycker att det var en rolig uppgift att göra och de har även kopplat ihop olika föremål på förskolan till teknik. Med andra ord känner jag att jag uppfyllde mitt mål att göra barnen medvetna om vad teknik är, speciellt när de visar vid senare tillfällen att de minns och kan hitta nya tekniska föremål i sin vardag.
I efterhand känns det jättebra att jag gjorde en planing till denna uppgift så jag kunde fundera ordentligt på vad de var jag ville uppnå. Planeringen fungerade jättebra i denna barngrupp.
Något jag skulle tänkt lite mer på var att jag kunde ha fotograferat, men jag kände att just då fanns inte den tiden till, barnen behövde ibland hjälp under tiden det byggde och sen var jag så fascinerad över hur bra det gick och hur roligt och lärorik aktiviteten var så jag glömde helt enkelt bort det. Därför har jag lånat olika bilder från internet till detta inlägg.
Hur kan jag som pedagog använda sagan för att bibehålla barnens intresse för teknik?
Att göra ett Tekniktema där Alfons är huvudpersonen tror jag är ett bra sätt att arbeta på. Barnen har redan fått börja använda teknik i denna aktivitet och de uppskattade Alfons jättemycket, Alfons är en figur som nästan alla känner till. När vi pratade om hur man kan jobba vidare med Alfonstemat pratade vi om att Alfons skickar brev till förskolan där han uppmanar barnen att testa på olika aktiviteter som har med teknik att göra.
Det är viktigt att göra aktiviteter som utmanar och lockar barnen att fortsätta och vilja pröva på mer. Det är också viktigt att låta barnen komma på idéer på vad de kan göra för tekniska aktiviteter. Ta vara på barnens intresse och försök jobba kring det. Om det kommer snö kan ni jobba med snö på olika sätt.
Jag har valt ut två exempel på aktivteter man kan göra i förskolan från boken Naturvetenskap och teknik i förskolan – med utemiljön som inspiration.
Tekniska föremål i vardagen –
Du behöver 10-15 vanliga föremål, tandbortse, diskmedelsflaska, osthyvel, konservburk osv. Aktiviteten genomförs som så att du placeras föremålen längs en stig, låt barnen leta up de olika föremålen.
Syftet med denna aktivitet är att skapa diskussioner kring våra vardagliga tekniska hjälpmedel samt att göra barnen uppmärksamma på vardagsteknik.
Bygg en självbevattningskruka –
Du behöver petflaska, kniv, jord, wettexduk och frön. Gör hål i flaskan, skär av flaskhalsen och sätt fast wettexduken. Gör även hål i korken så du kan få ut en bit av wettexduken. Fyll den nedre delen med vatten, vänd den del du skurit av upp och ner med korken nedåt, fyll på med jord och plantera en ärta eller ett frö.
Aktiviteten går ut på att följa ett frö, Självbevattningskrukan = en teknisk innovation. Barnen får också kunskaper i vad som krävs för att ett frö ska gro.
Vad finns det för resurser/it resurser att använda? Hur kan jag använda befintlig it i mitt senare arbete kring teknik?
Här har jag plockat ut de resurser jag tycker är mest aktuella för att kunna jobba med teknik, exempelvis olika naturmaterial, lego/duplo, allt som finns i ett ”skapanderum” tycker jag passar utmärkt att ha när man jobbar med teknik.
På min Vfu finns det en ipad, en kamera och en dator som knappt används. Ipaden kan användas på många olika sätt, exempelvis kan barnen få fotografera och göra collage direkt i ipaden som sedan skrivs ut. Det kan vara roligt för barnen att göra under tiden som de jobbar med teknik på olika sätt. De kan även använda ipaden till att göra sagor, det finns speciella appar där barnen själva kan gör sagorna. Ett annat sätt att använda befintlig it på är att låta barnen konstruera figurer av olika material, fota dem och skriv en saga tillsammans hela gruppen, skrivandet kan göras på dator eller i en ipad och sedan kan ni tillsammans skriva ut hela sagan och sätta ihop den.
"Om förskolans verksamhet inrymmer ett tillåtande och på samma gång kritiskt förhållningssätt till digitala redskap ges barnen möjligheter att utveckla förmågor som är nödvändiga i dagens samhälle som i en ökande grad bygger på digital kompetens." Bjurulf, (2013), sid. 91.
Referenslista:
Bjurulf, B. (2013) Teknikdidaktik i förskolan. Lund: Studentlitteratur
Brage, C & Linde, J. (2012) Naturvetenskap och teknik i förskolan: med utemiljön som inspiration. Linköping: Calluna utbildning
Utbildningdepartementet (2010). Läroplan för förskolan: LPFÖ98. (reviderad 2010). Stockholm: Fritzes
Bildkällor:
http://www.scandinavianstuff.com/shop/11328/art28/h0242/2700242-origpic-c4e285.jpg
http://www.fokus.se/2012/03/fadersfigur/
Kommentera